2024 yılı Findeks Kredi Notu Nedir-FİNDEKS KREDİ NOTU NASIL YÜKSELTİLİR acilensatilik.com a Hoş geldiniz

2024 yılı Findeks Kredi Notu Nedir-FİNDEKS KREDİ NOTU NASIL YÜKSELTİLİR

19 Nisan 2024
2024 yılı Findeks Kredi Notu Nedir-FİNDEKS KREDİ NOTU NASIL YÜKSELTİLİR

Findeks Kredi Notu Nedir?

 

Findeks kredi notu kısaca kişilerin gelecek 12 aydaki borçlarını ödeme olasılıklarını tahmin etmek için hesaplanan bir nottur. Kişilerin kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesabı borçlarını ödeme alışkanlıklarına, borçluluk durumlarına bakarak hesaplanır. Findeks kredi notu 1 ila 1900 arasında bir değer alır. 1’den 1900’e gittikçe risk azalır. Yani 1900’e yaklaştıkça kişilerin kredi başvurusunun onaylanma ihtimali artar. 

0-699

ÇOK RİSKLİ

700-1099

ORTA RİSKLİ

1100-1499

AZ RİSKLİ

1500-1699

İYİ

1700-1900

ÇOK İYİ

 

 

FİNDEKS KREDİ NOTU NASIL HESAPLANIR?

Findeks kredi notu farklı bileşenler ve farklı katsayılar kullanılarak oluşturulur. Findeks kredi notuna hangi bileşenin hangi yüzde ile etki ettiği aşağıda gösterilmiştir

  • Güncel Borç Durumu :%35
  • Kredi Ödeme Düzeni :%35
  • Kredi Kullanma Yoğunluğu :%10
  • Yeni Başlayan Krediler :%11
  • Diğer Unsurlar :%9

FİNDEKS KREDİ NOTU NASIL YÜKSELTİLİR?

  • Öncelikle sürekli kredi başvurusunda bulunur ya da kredi kartı limit artışı talep ederseniz nakit anlamında sıkıntıda olduğunuz varsayılacak ve kredi notunuz düşecektir.
  • Notunuzu yükseltmek için borcunuzun asgari tutarını ödemeniz yeterli olmayacaktır. Aylık ekstre ya da kredi borcu tutarınızın tamamını ödemeniz gerekmektedir.
  • Bankalar aracılığıyla düzenli bir şekilde yapacağınız aylık fatura ödemeleri de kredi notunuzu arttıracaktır. 
  • Alışverişlerinizi kredi kartıyla yaptığınız taktirde kredi notunuz ilk başta düşecektir. Fakat dönem borçlarınızı zamanında öderseniz kredi notunuz zamanla artacaktır.

Kısa zaman içinde kredi notunu nasıl yükseltirim?

“Kısa zaman içinde kredi notunu nasıl yükseltirim?” diye soruyorsanız bunun cevabı maaş kartınızın olduğu bankadan düşük limitli bir kredi kartı çıkarmaktır. Böylece 2-3 ay düzenli bir şekilde kartı kullanıp dönem sonunda borcunuzu tam ödeyerek kısa süre içinde kredi notunuzu yükseltebilirsiniz. Önemli olan bir diğer nokta da kredi notunuz düşük olsa bile son 3 aylık ödemeleriniz, kredi almanız konusunda çok iyi referanslardır.

FİNDEKS KREDİ NOTU NASIL ÖĞRENİLİR?

Kredi notunuzu öğrenmenin bir çok yolu vardır fakat kredi notunuzu öğrenmek için TC Kimlik Numaranızı vermek zorunda olduğunuz için güvenilirliği kanıtlanmamış sitelerden kredi notu sorgulamanız doğru olmayacaktır. Findeks resmi sitesi ve banka şubeleri kredi notu öğrenmek için güvenilir bazı kanallar arasında yer almaktadır.

 

  • E-devlet üzerinden kredi notu öğrenme: E-devlet sisteminde “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” bölümüne TC kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapın. Ardından “Kredi Limit ve Borç Bilgileri” veya “Çek Bilgileri” kısmına tıklayın. Burada rapor talebinizi yaptıktan sonra size gelecek sonuçlar için bekleyin. Rapor sonuçları 1-2 gün içinde size SMS ve/veya e-mail yoluyla gelecek.
  • Bankalardan öğrenmek için, hesabınızın bulunduğu banka şubelerine giderek ya da mobil bankacılığın sunduğu findeks kredi notu öğrenme işlemiyle belirli bir ücret karşılığında kredi notunuzu öğrenebilirsiniz.
  • Findeks internet sitesi Kredi Kayıt Bürosu yönetimi altında bulunan ve kredi notu verme yetkisine sahip tek kuruluştur.

Kredi Nasıl Alınır? Kredi Çekme Şartları Nelerdir?

Kredi çekmek için gereken şartlardan biri, gelir düzeyinizin başvuracağınız kredi tutarı için yeterli olmasıdır. Bankadan bankaya göre değişse de genellikle kredi taksidinin 2 katı kadar gelire sahip olmanız beklenir. Tabii halihâzırda bir kredi ödemeniz varsa bu durum aylık gelirinizin daha yüksek tutarda olması gerektiği anlamına gelir. Bunun dışında şu şartlardan bahsetmek mümnkün:

  • 18 yaşını doldurmuş olmanız
  • Yeterli bir süre sigortanızın yatırılmış olması
  • Kefilinizin bulunması (banka isterse)

Konut, taşıt veya ihtiyaç kredisinin şartları değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle başvurmayı düşündüğünüz kredi türüne göre bankalar farklı ek koşulları yerine getirmenizi isteyebilir.

2024 yılı Findeks Kredi Notu

Haber Yorumları