Emlak Rehberi: 2025 yılı kira geliri vergisi beyanı nasıl yapılıyor?

24 Mart 2025
Emlak Rehberi: 2025 yılı kira geliri vergisi beyanı nasıl yapılıyor?

Yıllık gelir vergisi beyannamesi 1 Mart - 2 Nisan 2025 tarihleri arasında verilecek

Kimler Kira Geliri Elde Etmiş Sayılır?

Gerçek kişilerin elde ettiği gelirlerin vergilendirilmesini esas alan Gelir Vergisi Kanunu’na göre mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak kabul edilmekte ve bu gelirler belirli koşullarda gelir vergisine tabi tutulmaktadır.

2024 yılında kira gelirine konu mal ve hakların; sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesinden gelir elde eden kiracılar mükellef kabul edilmekte ve beyanı gereken kira gelirinin beyan edilmesi gerekmektedir.

Kira Geliri İçin Yıllık Beyanname Ne Zaman Verilir ve Ödeme Ne Zaman Yapılır?

2024 takvim yılı kira gelirine ilişkin gelir vergisi beyanname verme dönemi başlamıştır. Yıllık gelir vergisi beyannamesi, 1 Mart – 2 Nisan 2025 tarihleri arasında verilecektir. Verilecek yıllık gelir vergisi beyannamesi üzerinden tahakkuk eden gelir vergisinin; birinci taksitinin, damga vergisi (672,40 TL) ile 2 Nisan 2025, ikinci taksitinin ise 31 Temmuz 2025 tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir.

Kira Geliri Elde Edenlerden Kimler Yıllık Beyanname Verecektir?

2024 yılı için mesken istisna tutarı 33.000 TL olup bu istisnadan sadece mesken kira geliri elde edenler faydalanabilir. Toplam mesken kira geliri tutarı 33.000 TL’nin üzerinde olanlar beyanname vermek zorundadır. Bu istisna sadece tek mesken için uygulanacak olup birden fazla mesken kirası elde edenler için istisna kira gelirleri toplamına bir defa uygulanacaktır.

2024 yılı içerisinde tevkifata tabi olan iş yeri kira geliri tutarı 230.000 TL’nin üzerinde ise beyan edilmesi gerekir. Ayrıca kesintiye tabi olmayan 13.000 TL’nin üzerindeki iş yeri kira gelirlerinin de beyan edilmesi gerekmektedir.

Kira Gelir Vergisi Beyannamesi Nasıl Hazırlanır?

Kira geliri olanların Dijital Vergi Dairesi / Hazır Beyan Sistemi üzerinde “Beyanname Doldur” menüsünün içine girerek hazır beyanı kontrol edip düzeltilmesi gereken yerleri düzelterek beyannameyi onaylanması yeterlidir. Mükellefler sisteme, Gelir İdaresinin internet sayfasından 7 gün 24 saat ulaşabilir.

Hazır Beyan Sistemi’ne ve detaylı bilgiye Gelir İdaresi Başkanlığının gib.gov.tr internet adresinden ulaşabilmektedir. Hazır Beyan Sistemine; hazirbeyan.gib.gov.tr adresinden ya da Dijital Vergi Dairesinden (Hazır Beyan Sistemi) giriş yapılabilir.

Hazır Beyan Sistemi’ne giriş yapıldığında yıllık gelir vergisi beyannamesi ekrana yansıyacaktır. Beyanname üzerinde gerekli kontroller, düzeltmeler, (varsa) gider, indirim vb. eklemeler yapıldıktan sonra onaylandığı anda elektronik ortamda kayıtlara alınmakta ve vergi, sistem tarafından hesaplanarak otomatik tahakkuk ettirilmektedir.

Gelir Vergisi Beyannamesi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kira gelirinde tahsil esası geçerli olduğundan, yargıda ihtilafı devam eden veya yıl içinde tahsilat yapılmayan durumlarda kira geliri elde edilmiş olmaz ve beyanname verilmez. Kira geliri için belge ibrazı şart değildir, beyan esastır. Gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda GVK’nin 74. maddesinde yazılı giderlerin beyannamede indirilmesi durumunda bu giderlerin mutlaka belgelendirilmesi gerekir.

Örneğin kiraya verilen mal ve haklar için yapılan; aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri, idare giderleri, sigorta giderleri, borçların faizleri, iktisap bedelinin %5’i, ödenen vergi / resim / harç ve şerefiyeler, amortismanlar, onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri, ödenen kiralar gibi giderlerin beyannamede indirimi hâlinde bu giderlerin belgelendirilmesi gerekir.

Kira Gelir Vergisinde Gerçek ve Götürü Gider Yöntemi Nedir?

Kira gelirinin beyanında gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda, gayrisafi hasılattan Gelir Vergisi Kanunu’nun 74. maddesinde yazılı gerçek giderler indirilir. Götürü gider yönteminin seçilmesi durumunda ise kira gelirlerinden gerçek giderlere karşılık olarak %15’i gider olarak indirilir. Gerçek gider yöntemini seçen mükelleflerin, 2024 yılında yaptıkları giderlere ilişkin belgeleri ilgili bulundukları yılı takip eden yıldan başlayarak 5 yıl süresince saklamaları gerekir.

Haber Yorumları